Vissza a nyitólapra
Magyar Vendéglátók Ipartestülete 1991 óta
Vendéglátós konferencia a Hoventán

Vendéglátós konferencia a Hoventán

Az MVI és a Hungexpo közös szervezésében sor került a Hoventa kiállítás második napján, azaz 2012. október 17-én a Vendéglátós konferenciára. Az esemény programja és rövid beszámolója itt megtekinthető.

Ég veled, vörösboros marhapörkölt!

…de az is lehet, hogy csak viszontlátásra – ha hihetünk az Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Hungexpo és a Trade magazin a vendéglátás aktuális kérdéseiről szervezett szakmai konferencián elhangzottaknak.

Megtudhattuk ugyanis, hogy a NÉBIH Útmutató a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlatához használata című anyagában bemutató etalonként kezelt ominózus pörkölt előállítása egy másik ellenőrző hatóság, a NAV szerint a hagyományos főzési technológiákat alkalmazva eleve büntetendő cselekmény. Ám csak kérni kell, és az illetékesek megvizsgálják, életszerűtlenek-e az általuk alkalmazott jogszabályok – állítja a hivatal.

Ilyen és hasonlóan izgalmas kérdésekkel foglalkozott a Hoventán szakkiállítás második napján rendezett konferencia éles vitákat hozó első blokkjában a vendéglátást ellenőrző hatóságok és a gyakorló vendéglátások közötti beszélgetés. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az ÁNTSZ, Budapest Főváros Kormányhivatala Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal munkatársainak közreműködésével folytatott eszmecserén a részvevők az ellenőrző szervezetek hatásköréről, munkastílusáról, a tevékenységüket meghatározó jogszabályok életszerűségéről esett szó, valamint elkerülhetetlenül sor került jó néhány konkrét, a szakmai közvélemény kedélyeit borzoló eset rövid elemzésére is.

A hatóságok célja a vendéglátó-ipari ellenőrzések kapcsán nem a büntetés, hanem a vállalkozások jogszabálykövető magatartás felé történő terelése – hangzott el többször is hatósági oldalról. Egyes szervezeteknek a vendéglátó tevékenységet szabályozó, jelenleg érvényben lévő jogszabályai a vendéglátó vállalkozások szerint gyakran nem életszerűek, értelmetlen terheket rónak a vállalkozásokra és az ellenőröknek sem adnak mérlegelési lehetőséget. Bizonyos esetekben ez egyetlen lehetőség a „védekezésre” az, ha a szakmai érdekvédelmi szervezetek hivatalosan, az adott rendelkezéssel kapcsolatos kifogásaikat érvekkel alátámasztva jelzik kifogásaikat az illetékesek felé.

A konferencia délutáni programja során, amelyen Szathmáry Kristóf államtitkár úr is ismertette az NGM hazai vendéglátást érintő fejlesztési elképzeléseit, a szakmai szervezetek mutatkoztak be a hallgatóságnak, és rövid tájékoztatást adtak tevékenységükről, céljaikról, jövőképükről. Kovács László, az MVI elnöke kezdeményezte egyfajta szakmaközi kerekasztal kereteként az érintett szervezetek rendszeres, negyedévenkénti összejövetelét.

A rendezvény programja itt megtekinthető.

Partnereink Partner - vendéglátás logóTurizmus.comTrade MagazinMaresz25
Copyright MVI • Magyar Vendéglátók Ipartestülete • Cím: Bp. 1138 Párkány utca 46. • Tel./Fax: +36 20 500 65 77 • Email: info@mvi.hu , monika.feher@mvi.hu • Adatkezelési Tájékoztató