Vissza a nyitólapra
Magyar Vendéglátók Ipartestülete 1991 óta
Étkezési utalvány helyett Erzsébet-utalvány (2011.11.23. 15:26 | hvg.hu)

Étkezési utalvány helyett Erzsébet-utalvány (2011.11.23. 15:26 | hvg.hu)

Régi-új szereplő 2012. januártól az Erzsébet-utalvány a béren kívüli juttatások piacán...

Hasonló lesz, mint az eddigi hideg- és melegétel utalvány, viszont az eddigi legfeljebb 18 ezer forint helyett 5000 forintot költhetnek el "szabadon", élelmiszerüzletekben, szupermarketekben a munkavállalók. És ehhez jön hozzá az üzemi étkeztetésre fordítható maximum 12 500 forint. Az új intézkedés alaposan átformálhatja az étkezési jegyek piacát.

Nem fogja megérni a munkáltatónak, hogy az eddigi utalványos cégektől vásároljon étkezési jegyet, vázolta a problémát Urbán Adrien cafeteria-szakértő. Ugyanis a kedvezményes adózás csak az üdülési csekket korábban kibocsátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) által kiadott csekkre, az Erzsébetre vonatkozik. Minden más utalvány után tehát ugyanúgy kell adózni, mintha munkabér lenne.
A hvg.hu információi szerint ezért a nagy utalvány-kibocsátók fontolóra vették azt is, hogy jogi útra terelik az ügyet, hiszen az új szabályozás hátrányosan érinti őket. A cégek bizonytalanságát jelzi, hogy egyesek későbbre ígértek tájékoztatást, míg mások egyelőre nem kívántak nyilatkozni az ügyben. Azok a munkáltatók, akik az Erzsébet-utalvány választják, azzal számolhatnak, hogy a jelenlegi cafeteria-szabályokra optimalizált számviteli rendszereket és informatikai alkalmazásokat is újra kell tervezni.
A hvg.hu szerint az is problémát jelent, hogy maga az elfogadás szisztémája szinte teljesen kidolgozatlan. Míg a jelenleg érvényes étkezési jegyeket mintegy 50-60 ezer helyen elfogadják az ország egész területén, az Erzsébet-kártya elfogadóhelyeinek toborzása még el sem kezdődött. A szakértő szerint legalább 10 ezer üzletet kellene bevonni a programba január végéig, hogy zökkenőmentesen elindulhasson.
A cégek 70 százaléka 2012-ben is megtartja a cafeteria-juttatásokat, a változó jogi környezet ellenére, derült ki egy csütörtöki sajtótájékoztatón ismertetett felmérésből. Leginkább étkezési utalványt fogják választani, de népszerű az iskolakezdési támogatás, a SZÉP-kártya, illetve az önkéntes nyugdíjpénztár és egészségpénztár is.
A Sodexo 1400 munkaadót kérdezett meg, ennek 90 százaléka kkv volt, összesen 80 ezer munkavállalót érintett a felmérés. A munkaadók átlagosan 200 ezer forintos juttatást adtak, viszont a cégek negyede nem is hallott a változásokról. Elégedetlenséget váltott ki a munkáltatókban, hogy lecsökken az étkezésre adható összeg 5000 forintra.
Ugyanígy, a megkérdezettek mintegy 90 százalékának egyáltalán nem tetszett az, hogy az utalvány-kibocsátás állami monopóliumba kerül. A legfontosabb szempontok a szolgáltató kiválasztásánál: jó-érték arány, a széles elkölthetőségi kör és a szolgáltatás jó színvonala - ezek a feltételek az Erzsébet-utalványnál még nem adottak. Ráadásul a Sodexo szerint a munkáltatók elégedettek a jelenlegi utalványforgalmazókkal.

A munkáltatók 79 százaléka szerint az utalványok használatával növelhető a motiváció, 82 százalékuk szerint a dolgozók ezt úgy élik meg, hogy törődnek velük. 76 százalék szerint az utalványok rugalmas juttatási formát kínálnak. Van olyan munkáltató, aki bizonyos juttatásokat például arra ad, hogy a munkavállalók együtt menjenek el egy sporteseményre, így erősítendő az emberi kapcsolatokat.

A hvg.hu említi az üdülési csekk helyére lépett Széchenyi pihenőkártyát (SZÉP-kártya) is, amely szintén az új cafeteria-rendszer eleme. Ahogy azt a hvg.hu megírta, a legnagyobb félelemnek az tűnt, hogy nem lesz elég elfogadóhely. Mint írják, ez a félelem beigazolódott: szórványosan ugyan megjelentek a szállodákban a SZÉP-kártyával fizető vendégek is, de számuk egyelőre annyira alacsony, hogy az általuk keltett forgalom nagyságrendje nem érzékelhető. Az Erzsébet-utalvány elvben gyorsabban elterjedhetne, hiszen papíralapú, így nincs szükség elektronikus platformra. A kérdés, hogy az Erzsébet-utalvány csak átmeneti megoldás lesz vagy a Szép-kártyák terjedésével megszűnik majd.

(forrás: hvg.hu)

Partnereink Partner - vendéglátás logóMaresz25Turizmus.comTrade Magazin
Copyright MVI • Magyar Vendéglátók Ipartestülete • Cím: Bp. 1138 Párkány utca 46. • Tel./Fax: +36 20 500 65 77 • Email: info@mvi.hu , monika.feher@mvi.hu • Adatkezelési Tájékoztató