Magyar Vendéglátók Ipartestülete

Lezárult a VIMOSZ és MGYOSZ közös pályázata

Az MGYOSZ és a VIMOSZ európai uniós forrásból valósította meg a GINOP-5.3.5-18-2018-00040 számú projektet, melynek címe: „Munkaerőpiaci kihívások kezelése a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban”.

Villásreggelitől a gálavacsoráig - A rendezvényszervezés elmélete és gyakorlata

Megjelent Mészáros Tibor és Voleszák Zoltán éttermi mesterek „Villásreggelitől a gálavacsoráig”című szakkönyvének második átdolgozott kiadása.

Maszkviselésre vonatkozó szabályok

A kormányzati bejelentéssel összhangban megjelent a zárt térben történő maszkviselésre vonatkozó szabályokat tartalmazó rendeleti módosítás a Magyar Közlönyben.

SZÉP-kártya alszámlák átjárhatósága 2022. szeptember végéig

A napokban megjelent sajtóhíreknek megfelelően kihirdették a SZÉP-kártya egyes alszámlái közötti átjárhatóság meghosszabbításával kapcsolatos rendeleti módosítást a Magyar Közlönyben.

Kötelezően előírható védőoltás a munkahelyeken

Megjelentek a legutóbb bejelentett védelmi intézkedésekről szóló rendeletek a Magyar Közlönyben.

Vendéglátóhelyek NTAK-hoz történő csatlakozása

Az MVI levélben fordult az MTÜ-höz a vendéglátóhelyek NTAK-hoz történő csatlakozásával kapcsolatban. A megkeresésre Könnyid László vezérigazgató-helyettestől érkezett válasz, amelyben arról tájékoztatott bennünket, hogy a regisztrációval kapcsolatban minden információt közzé fognak tenni az info.ntak.hu weboldalon.
Ennek megfelelően szeretnénk Önöket tájékoztatni arról, hogy a hivatkozott internetes felületen megjelentek a vendéglátóhelyek NTAK-ba történő regisztrációjával kapcsolatos alapvető információk. Az alábbi linkre kattintva tudják elérni az információs felületet:

https://info.ntak.hu/vendeglatas
Egyelőre nincs információ az alkalmazandó szoftverrel kapcsolatos követelményekről és a beküldendő adatok köréről, de hamarosan ezekről is tájékoztatást fognak adni ugyanezen felületen, illetve a regisztrált szolgáltatókat elektronikus levélben is értesíteni fogják.

 

Képesítési követelmények módosítása!

A vendéglátó tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítési követelményeket is tartalmazó új rendeleti szabályozás (34/2021-es ITM rendelet) a korábbihoz képest szigorúbb feltételeket határozott meg egyes tevékenységek végzéséhez, ezért az MVI más szakmai szervezetekkel (VIMOSZ, MSZÉSZ, PGA) közösen levélben fordult Palkovics László miniszter úrhoz. Ennek eredményeképpen az ITM módosította a kifogásolt szabályozást, amelyről tegnap jelent meg a rendeleti módosítás a Magyar Közlönyben.
Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet módosításáról szóló 51/2021. (X. 12.) ITM rendelet alapján a meleg és hideg ételek és italok készítése, valamint a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése tevékenységek esetében nem kell minden munkavállalónak a rendeletben előírt képesítéssel rendelkeznie. Ezekben az esetekben a vállalkozáson belül a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja. Emellett a rendeletben meghatározott képesítési követelmények a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazására és elkészítésére nem vonatkoznak.

A rendelet 1. mellékletében szereplő vendéglátóipari tevékenységek a módosítás után:

 

A

B

C

D

E

 

Tevékenység

Választható szakma (részszakma),

szakképesítés vagy jogszabály

alapján szervezett képzésben szerzett

képesítés önálló tevékenység eseté

Nem önálló

tevékenység

a B., D. vagy

E. oszlopban

szereplő

követelmény

nélkül végezhető

Korábbi jogszabályban előírt

szakma, szakképesítés, egyéb

képesítés

Szakma (részszakma),

szakképesítés, egyéb

képesítés helyett

a szakiránynak

megfelelő más

szakma, szakképesítés

vagy magasabb

szintű szakirányú

végzettség, képesítés

elfogadhatósága

10.

Cukrászati

készítmények,

sütemények, fagylalt

készítése

Édességkészítő

(Csokoládétermék gyártó,

Keksz- és ostyagyártó)

Pék-cukrász

(Süteménykészítő)

Sütő- és cukrászipari

technikus

Cukrász (Cukrászsegéd)

Cukrász szaktechnikus

Diétás cukrász

végezhető

Édesipari termékgyártó

Mézeskalács-készítő

Pék

Cukrász

elfogadható

65.

Meleg és hideg

ételek, cukrászati

készítmények,

sütemények, fagylalt,

italok kiszolgálása [ide nem értve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28.  § b) pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazását]

Pincér – vendégtéri

szakember (Pincérsegéd)

Vendégtéri szaktechnikus

végezhető

Pincér

Vendéglátó eladó

Vendéglátás-szervező,

vendéglős

elfogadható

66.

Meleg és hideg ételek,

italok készítése [ide nem értve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28.  § b) pontjában meghatározott büfétermékek elkészítését]

Szakács (Szakácssegéd)

Szakács szaktechnikus

Diétás szakács

Vendégtéri szaktechnikus

végezhető

Szakács

Vendéglátás-szervező,

vendéglős

elfogadható

 

A hivatkozott rendeleti szabályozás az alábbi linken található:

Magyar Közlöny 190. szám

 

Idei Gundel-díjazottak

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete a mai napon - Gundel Károly születésnapján - megtartotta hagyományos Kitüntetési Bizottsági ülését. A szakma idén 8. alkalommal döntött Gundel Károly-díjazott személyéről.

Kérdőív GINOP pályázathoz

Felkérés a kérdőívek és az Excel táblázat kitöltésére

Magyar Vendéglátók Ipartestülete

Magyar Vendéglátók Ipartestülete
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) 1901-ben alakult, amelynek történelmi elődje a Szállodások és Vendéglősök Ipartársulata volt. A szervezet elnöki tisztségét elsőként 1876-tól Gundel János töltötte be.

Elérhetőségeink

FACEBOOK