Magyar Vendéglátók Ipartestülete

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) 1901-ben alakult, amelynek történelmi elődje a Szállodások és Vendéglősök Ipartársulata volt. A szervezet elnöki tisztségét elsőként 1876-tól Gundel János töltötte be.

Az MVI 1991-ben alakult újjá civil szakmai szervezetként, hogy képviselje a vendéglátó kis- és középvállalkozások érdekeit. Ennek keretében az MVI véleményezi a vendéglátó vállalkozásokat érintő jogszabály-tervezeteket, illetve szükség esetén kezdeményezi a hatályos jogszabályok módosítását, együttműködve a hatóságokkal és az egyéb szervezetekkel. Az ipartestület minden évben elkészíti a vendéglátásról szóló statisztikai helyzetjelentését, valamint rendszeresen közzétesz tájékoztató anyagokat a szakmát érintő aktuális kérdésekben. Az érdekképviseleti tevékenység részeként kapcsolatot tart az illetékes minisztériumokkal, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával. Emellett az ipartestület együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, továbbá tagja a Fővárosi Turisztikai Kerekasztalnak is, ahol szintén képviseli a vendéglátósok szakmai érdekeit.

Szervezetünk a vendéglátósokat érintő szerzői jogdíjakkal kapcsolatban együttműködik az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettel, és ennek részeként minden évben véleményezi a vendéglátó üzletekre vonatkozó aktuális jogdíjközleményt. Ezen kívül számos szakmai versenynek nyújt támogatást, továbbá szakmai konferenciákat, kirándulásokat szervez. A szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben Gundel Károly ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére megalapította a „szakma Kossuth-díja”-ként aposztrofált Gundel Károly-díjat, amely elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.