Az MVI éves statisztikai helyzetjelentése a vendéglátásról (2022)

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, amit a korábbiakhoz hasonlóan Zerényi Károly, az MVI elnöki tanácsadója állított össze hazai és nemzetközi statisztikai adatok felhasználásával.

A 2022. évi helyzetjelentés alapvetően a KSH által közzétett statisztikai adatokra épül, amelyből megismerhető többek között a vendéglátó üzletek számának változása, a vendéglátóhelyi forgalom alakulása, a foglalkoztatási és kereseti adatok, valamint európai összehasonlításban a vendéglátásra és a szálláshely-szolgáltatásra érvényes ÁFA-kulcsok is.
2022 végén a vendéglátóhelyek száma kevesebb mint 47 ezer volt, amely az egy évvel korábbihoz képest közel 1 ezerrel, 2019-hez viszonyítva pedig több mint 4 ezerrel csökkent. A kereskedelmi vendéglátóhelyek száma mintegy 1,5 ezerrel fogyott, miközben a munkahelyi vendéglátóhelyeké 468-cal gyarapodott 2021-hez képest. Az üzletbezárások leginkább az italüzleteket és zenés szórakozóhelyeket, illetve az éttermeket és büféket érintették.
2022-ben a vendéglátó üzletek forgalma (folyó áron 1913 milliárd forint) összehasonlító áron 22%-kal volt több, mint egy évvel korábban, de 4,0%-kal kevesebb, mint 2019-ben. A vendéglátóhelyi forgalom 90%-át adó kereskedelmi vendéglátás volumene 4,8%-kal elmaradt, a járvány előtti, 2019. évitől, a munkahelyi vendéglátásé viszont 3,9%-kal meghaladta azt.
Az előzetes adatok alapján a turizmusban foglalkoztatottak száma 2021-ben 400 ezer fő alá csökkent. A legtöbben továbbra is a vendéglátásban dolgoznak, a turisztikai foglalkoztatottak mintegy harmada.  2022-ben a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 182 ezer főt foglalkoztattak, amely 12,4 ezerrel volt több, mint egy évvel korábban, de így is elmaradt a járvány előtti, 2019. évi 193 ezer főtől. A negatív gazdasági folyamatok hatására az üres álláshelyek száma és aránya valamelyest mérséklődött, de a szakképzett munkaerő hiánya továbbra is komoly problémát jelent az ágazatban. A vendéglátás területén teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 291 ezer forint (nettó 193 ezer forint) volt 2022-ben, amely 19%-kal nőtt az előző évhez képest. Ugyanakkor a vendéglátásban dolgozók átlagkeresete továbbra is az egyik legalacsonyabb, nem éri el a nemzetgazdasági átlag 60%-át.
A koronavírus-járvány okozta negatív gazdasági hatások enyhítésére számos országban átmenetileg csökkentették a vendéglátásra vonatkozó ÁFA-kulcsot, de az orosz-ukrán háború és az energiaválság miatt Bulgáriában, Görögországban, Litvániában és Németországban érvényben maradtak az alacsonyabb ÁFA-kulcsok 2023-ban is. Magyarországon 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra a vendéglátó üzleteknek és a szálláshelyeknek nem kellett turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani és megfizetni.
A vendéglátásról szóló 2022. évi helyzetjelentés elérhető az MVI honlapján, illetve az alábbi linkre kattintva: