Korlátozó- és gazdaságvédelmi intézkedések meghosszabbítása

Megjelentek a Magyar Közlönyben a korlátozó intézkedések fenntartásáról, illetve azok lépcsőzetes feloldásáról, valamint a kapcsolódó gazdaságvédelmi intézkedések meghosszabbításáról szóló kormányrendeletek. 

A védelmi intézkedések meghosszabbításáról szóló 143/2021. (III. 27.) Korm. rendelet alapján a jelenleg hatályban lévő szigorú korlátozó intézkedéseket 2021. április 8-ig változatlan formában fenntartják. A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet szerint a kettőmillió-ötszázezredik koronavírus elleni vakcinával történő védőoltás első dózisának beadását követően változik a kijárási tilalom időszaka, kinyithatnak az üzletek a rendeletben meghatározott feltételek mellett, valamint megszűnnek a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések is. Ugyanakkor a vendéglátó üzletek esetében ekkor sem lesz változás, továbbra is csak elvitel és házhoz szállítás lehetséges.
A védelmi intézkedések fenntartásával párhuzamosan módosították a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletet, amelynek értelmében a bértámogatást és az adókedvezményeket április hónapra is igénybe lehet venni. Akik korábban már igényelték a bértámogatást, azoknak nem kell új kérelmet benyújtani az áprilisi támogatás miatt.
A hivatkozott rendeletek az alábbi linkekre kattintva olvashatók.

Magyar Közlöny 2021. évi 051. szám

Magyar Közlöny 2021. évi 052. szám