Legújabb kormányrendeletek

Bértámogatás és adókedvezmények májusra

A miniszterelnöki bejelentéssel összhangban megjelent a Magyar Közlönyben a bértámogatás és az adókedvezmények május hónapra történő meghosszabbítását rögzítő kormányrendelet. A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosításáról szóló 204/2021. (IV. 29.) Korm. rendelet alapján a bértámogatás és az adókedvezmények május hónapra is automatikusan járnak azok számára, akik azt korábban már igényelték.
Emellett megjelent a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet módosításáról szóló 218/2021. (IV. 30.) Korm. rendelet, amelynek értelmében a kereskedő (vendéglátó vállalkozó) a rendelet 1. melléklet A) pontja szerinti adatokban bekövetkezett változást haladéktalanul, illetve a nyitvatartási idő hosszabb ideig, de legalább egy hétig fennálló változását az azt megelőző nyolc napon belül köteles bejelenteni a jegyzőnek.
A nyitvatartási idő rövidebb ideig fennálló, egy hetet el nem érő változása esetén bejelentési kötelezettség nem terheli a kereskedőt.
A nyitvatartási idő rövidebb ideig fennálló, egy hetet el nem érő változása a nyilvántartásban feltüntetett nyitvatartási időnél csak rövidebb lehet.
A kereskedő a nyitvatartási idő rövidebb ideig fennálló, egy hetet el nem érő változásáról a nyitvatartási idő kifüggesztésével köteles tájékoztatni a vásárlót.

A hivatkozott rendeletek itt érhetők el:

Magyar Közlöny 2021/73.

Magyar Közlöny 2021/76.

Mindezeken kívül az MTÜ közzétett egy összefoglalót a turisztikai ágazatot érintő korlátozó intézkedések lépcsőzetes feloldásához kapcsolódó jogszabályi rendelkezésekről, illetve azok értelmezéséről.
Az MTÜ kiadványa az alábbi linken érhető el:

MTÜ jogértelmezés