Megjelent az NTAK-os adatszolgáltatási kötelezettség szakaszos bevezetéséről szóló törvénymódosítás a Magyar Közlönyben.

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény veszélyhelyzet ideje alatti eltérő szabályairól szóló 255/2023. (VI.26.) Korm. rendelet alapján a vendéglátóhelyeket érintő adatszolgáltatás bevezetésére az alábbiak szerint kerül sor:

  • 2023. július 1-jétől az NTAK-ba történő adatok szolgáltatására és továbbítására kizárólag azon vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles, amelynek a mindenkor hatályos TEÁOR nómenklatúra szerinti vendéglátás tevékenységből származó 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot
  • 2024. január 1-jétől az NTAK-ba történő adatok szolgáltatására és továbbítására kizárólag azon vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles, amelynek a mindenkor hatályos TEÁOR nómenklatúra szerinti vendéglátás tevékenységből származó 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 12 millió forintot.

A 12 millió forint nettó árbevétel alatti vendéglátó üzletek számára az adatszolgáltatás nem lesz kötelező.

Az árbevétel számításakor a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás teljesítési helye szerinti bevétel mértékét kell figyelembe venni, azzal, hogy több teljesítési hely azonos működtetője vagy azonos üzemeltetője esetén sem alkalmazható az egybeszámítás.
 
A jogszabályi módosítás szerint az adatszolgáltatásra alkalmas szoftvert az MTÜ térítésmentesen biztosítja azon vendéglátó üzlet üzemeltetője részére, amelynek a mindenkor hatályos TEÁOR nómenklatúra szerinti vendéglátás tevékenységből származó 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 12 millió forintot, de nem érte el az 50 millió forintot. A vendéglátó üzlet üzemeltetője egy térítésmentesen biztosított szoftverre jogosult, amelyet kizárólag egy általa üzemeltetett vendéglátó üzletben alkalmazhat.

Mindemellett 2023. július 1-jétől egyelőre nem lesz lehetőség arra, hogy az NTAK-os adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátóhely üzemeltetője a vendéglátó szoftverrel teljesíthesse az állami adóhatóság felé történő adatszolgáltatási kötelezettségét is.

Az erről szóló Magyar Közlöny erre a linkre kattintva olvasható >>