Rendelet az egyszer használatos és egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásáról

Megjelent a Magyar Közlönyben az egyes egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásáról szóló 301/2021. (VI. 1.) Korm. rendelet.

A rendelet értelmében 2021. július 1-jétől nem lehet majd forgalomba hozni (a termék első alkalommal történő forgalmazása) az alábbi egyszer használatos műanyag, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékeket:
· Fültisztító pálcika;
· Evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika);
· Tányér;
· Szívószál;
· Italkeverő pálcika;
· Léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet;
· Expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül, amely olyan étel tárolására szolgál, amely
o azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre,
o fogyasztása általában az edényből történik,
o készételként fogyasztható, azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel, beleértve különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt, kivéve az italtárolót, tányért és tasakot, valamint az ételt tartalmazó csomagolást;
· Expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is;
· Expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is.
· Oxidatív úton lebomló műanyagtermékek (ezek olyan adalékanyagokat tartalmazó műanyagok, amelyek oxidáció révén a műanyag mikroméretű részecskékre történő széttöredezését vagy kémiai lebontását idézik elő).
· Könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

A műanyag italtartó pohár (beleértve annak tetejét és fedelét is) forgalomba hozatalára vonatkozó tiltás csak 2023. január 1-jétől lesz hatályos.

A hivatkozott Korm. rendelet az alábbi linkre kattintva olvasható:

Magyar Közlöny_21_100.