Megjelent a Magyar Közlönyben a vendéglátóhelyek NTAK-hoz való csatlakozását és a szálláshelyek minősítését szabályozó törvény

Megjelent a Magyar Közlönyben a vendéglátóhelyek NTAK-hoz való csatlakozását és a szálláshelyek minősítését szabályozó törvény

Az egyes törvényeknek a turizmus-vendéglátás ágazatot érintő stratégiai célú módosításáról szóló 2021. évi XCVIII. törvény alapján a vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályok a következők:
• A vendéglátó üzlet üzemeltetője (vendéglátó üzlet bérlője vagy tulajdonosa) a tevékenysége megkezdésétől számított 5 napon belül a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK-ban) elektronikus úton regisztrál.
• A vendéglátó üzlet üzemeltetője az NTAK-ba történő regisztrációt 2021. november 1. napjával köteles megkezdeni, az adatok szolgáltatására és továbbítására 2022. július 1. napjától köteles.
• A regisztrációs kötelezettséget a vendéglátó üzlet üzemeltetője vonatkozásában a vendéglátó üzlet üzemeltetői tevékenységet 2021. november 1. napján már ellátókra, illetve azt követően megkezdő szolgáltatókra kell alkalmazni.
• A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ üzemeltetője a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének a vendéglátás jellegű kereskedelmi tevékenysége befejezéséig kezeli a vendéglátó üzlet üzemeltetője nevét, elérhetőségét és adószámát.
• A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak a vendéglátó üzlet üzemeltetője által nyújtott adataihoz hozzáférési jogosultsággal rendelkezik:
a) a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.,
b) az állami adóhatóság,
c) a helyi önkormányzat, valamint
d) a KSH
• A vendéglátó üzlet üzemeltetője a Kormány rendeletében meghatározott műszaki előírásoknak megfelelő olyan vendéglátó szoftvert alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy a 9/B. § (1) bekezdésében meghatározott adatokat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ részére továbbítsa.
• A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. a jogszabályi követelményeknek megfelelő szoftvert térítésmentesen biztosítja.
• Rendeletben fogják meghatározni az NTAK 9/B. § (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti adatai körét, a regisztrációval és az adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatos részletes szabályokat, az adatszolgáltatással kapcsolatban az üzemeltető és a szálláshely-szolgáltató, a vendéglátó üzlet üzemeltetője, valamint a turisztikai attrakció üzemeltetője által használt SZEÜSZ-öket.
• Rendeletben fogják meghatározni a vendéglátó üzlet üzemeltetője által alkalmazandó vendéglátó szoftver és az NTAK közötti kommunikáció részletszabályait is.

A hivatkozott szabályok az alábbi linken érhetőek el:

Magyar Közlöny 2021.06.25. 120. szám