Megjelentek a Magyar Közlönyben az 5,5 millió beoltott elérését követő újabb enyhítéseket tartalmazó rendeleti módosítások

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 365/2021. (VI. 30.) Korm. rendelet alapján a vendéglátóhelyeket érintő szabályok a következők, a hatálybalépés napja: JÚLIUS 3.

A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni a közterületeken, az üzletekben (vendéglátóhelyeken) és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
· védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra
· családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
· sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények (pl. üzleti rendezvények) a tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
Az újabb enyhítések az 5,5 millió beoltott elérését követő napon lépnek hatályba, amelynek a napját az élet és vagyonbiztonság védelméért felelős miniszter a Magyar Közlönyben haladéktalanul közzétett egyedi határozatával állapítja meg. A határozat várhatóan a mai napon meg fog jelenni, így az új szabályok holnaptól léphetnek hatályba.

A rendeleti módosítások az alábbi linken olvashatók:

Magyar Közlöny 2021.06.30. 123. szám