Védelmi intézkedések megszüntetése március 7-től

Megjelent a koronavírus-világjárvány elleni egyes védelmi intézkedések megszüntetéséről szóló 77/2022. (III. 4.) Korm. rendelet a Magyar Közlönyben, amely a korábbi tájékoztatásnak megfelelően 2022. március 7-től hatályon kívül helyezi a vendéglátóhelyeken és a szálláshelyeken a munkavégzés során előírt maszkviselési kötelezettséget. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a maszkviselés senki számára nem tiltott a továbbiakban sem, egyéni döntés alapján ezután is igény szerint hordható.


Emellett hétfőtől megszűnik minden rendezvényi korlátozás is, vagyis a magánrendezvények vagy családi események és lakodalmak létszámkorlátozás nélkül megtarthatók, illetve a zenés, táncos és az egyéb rendezvényeken (pl. üzleti rendezvényen) való részvételhez nincs szükség védettségi igazolványra.
A munkahelyek által elrendelhető oltási kötelezettség megszüntetésével párhuzamosan 2022. április 1-jén megszűnik az 598/2021-es kormányrendelet alapján elrendelt vagy alkalmazott fizetés nélküli szabadság. Ennek megfelelően a munkáltatónak elektronikus úton (ideértve az e-mail használatát) vagy papír alapon haladéktalanul tájékoztatni kell az érintett személyt a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség helyreállásának kezdő időpontjáról.
A fent említett rendeleti módosítások ezen a linken keresztül a Magyar Közlönyben olvashatók:

Magyar Közlöny 2022/41. szám