Lezárult a VIMOSZ és MGYOSZ közös pályázata

Az MGYOSZ és a VIMOSZ európai uniós forrásból valósította meg a GINOP-5.3.5-18-2018-00040 számú projektet, melynek címe: „Munkaerőpiaci kihívások kezelése a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban”.

A projekt fő célja a turizmus-vendéglátás munkaerő hiányának kezelése volt a kereslet és kínálat összehangolásával, az egyéb ágazati területeken alkalmazott HR menedzsmentben ismert megoldások ágazatra igazításával.
Novemberrel végéhez érkezett a pályázat tájékoztató rendezvényeinek sorozata. Október 13-án Mezőkövesd, 14-én Tiszafüred, 21-én Sikonda szolgált az események helyszínéül. A pályázat során a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) vezetésével a konzorcium az ágazat legégetőbb problémáját, a szakképzett munkaerő hiányát próbálta orvosolni.
A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projekt a különböző területekről felszabadult munkaerő integrálását tűzte ki célul a turizmus-vendéglátás munkaerőhelyzetének feltérképezése után.
A pályázat kezdeti időpontjához képest a COVID-19 tovább bonyolította a helyzetet. A jelenség országosan okoz nehézséget megnehezíti a szálláshelyek, vendéglátóegységek leszűkült kínálatának minőségi szinten tartását.
A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége az MGYOSZ regionális szervezeteinek együttműködésével a munkaadói oldal kompetencia igényét és munkavállalói oldal kompetenciáit speciális eszközökkel és irányított képzési modulokkal igyekezett harmonizálni, hogy alkalmasak legyenek az ágazatban történő foglakoztatásra. A legfontosabb cél olyan módszertan kidolgozása és kipróbálása volt a projekt keretében, mely egyaránt kezeli a munkaerőpiacon megjelenő, de az ágazatra vonatkozó kellő ismeretekkel nem rendelkező munkavállalókat, és a munkaerő keresletet az ágazatban. A pilot projekt során 618 fő tájékoztatása történt meg, 190 fő kompetencia felmérésére került sor és 13 fő szerzett tanúsítványt a képzés keretében, ahol a kifejlesztett képzési anyagban kiemelt szerepet kapott a COVID-19 okozta nehézségek szakszerű higiéniai kezelése.
A VIMOSZ ezen eszközök rendelkezésre bocsátását, ágazatra igazítását feladatának érzi, hogy az ágazatban dolgozó vezetők ezeket aktívan használhassák, enyhítve az akut munkaerőhiány hatásait. A konzorciumi tagok közreműködésével a megvalósítás alatt keletkezett dokumentáció, tananyag és egyéb kézzelfogható eredmények a jövőben újra felhasználhatóak, azok hozzájárulnak az egész ágazat szakmai tudásának, látószögének bővítéséhez, eredménytermékei segíthetnek az ágazat stabilabb alapokra helyezéséhez, a jövő munkavállalóinak kineveléséhez, a fejleszthető munkavállalók továbbképzéséhez, megtartásához és ezek alapján az ágazat hatékonyságának növeléséhez. Az MGYOSZ regionális szövetségeivel együttműködve a hat kevésbé fejlett régióra dolgozta ki a VIMOSZ az eredménytermékek népszerűsítésének leghatékonyabb módját.
A konzorciumi partnerek így erősen javasolják és ajánlják az ágazat munkaadóinak figyelmébe a pályázat eredménytermékeit, munkavállalói integrálást segítő eszközeit, melyek előzetes tesztelés után felhasználhatóak. Ezek hasznosítása az alábbiak szerint javasolt:
Mátrix: kiemelt pozíciók részletes felelősségi körét, szükséges kompetenciáit, értékeit bemutató ismeretanyag – jövőbeli munkavállalók tájékoztatásához/képzéséhez.
Kompetencia-felmérő kérdőív: a dolgozók gyengeségei, erősségei kerülhetnek felszínre, fényt derít arra, hogy magát hogyan látja az adott személy, hogyan képzeli életpályája alakulását, motivációi merre terelik a szakmai életében.
Tananyagok, jó gyakorlatok: Segítség a munkaadóknak, időmegtakarítást jelenthet, továbbképzéshez használható a munkavállalóknak, pályakezdők integrációjának gyorsításához.
Az anyagok már elérhetőek, felhasználásuk időt takaríthat meg, hasznos tudást adhat, segíthet a munkatársak megtartásában, értékesebbé tételében. A konzorciumi partnerek erősen javasolják és ajánlják az ágazat munkaadóinak figyelmébe a pályázat eredménytermékeit, munkavállalói integrálást segítő eszközeit.
Az anyagok elérhetőek a www.turizmuspalya.hu honlapon.

További információ kérhető:

Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ)
1113 Budapest, Bocskai út 77-79.
Tel.: +36 1 202 5457
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.