A vendéglátó tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítési követelményeket is tartalmazó új rendeleti szabályozás (34/2021-es ITM rendelet) a korábbihoz képest szigorúbb feltételeket határozott meg egyes tevékenységek végzéséhez, ezért az MVI más szakmai szervezetekkel (VIMOSZ, MSZÉSZ, PGA) közösen levélben fordult Palkovics László miniszter úrhoz. Ennek eredményeképpen az ITM módosította a kifogásolt szabályozást, amelyről tegnap jelent meg a rendeleti módosítás a Magyar Közlönyben.
Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet módosításáról szóló 51/2021. (X. 12.) ITM rendelet alapján a meleg és hideg ételek és italok készítése, valamint a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése tevékenységek esetében nem kell minden munkavállalónak a rendeletben előírt képesítéssel rendelkeznie. Ezekben az esetekben a vállalkozáson belül a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja. Emellett a rendeletben meghatározott képesítési követelmények a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazására és elkészítésére nem vonatkoznak.
A rendelet 1. mellékletében szereplő vendéglátóipari tevékenységek a módosítás után:
|
A
|
B
|
C
|
D
|
E
|
|
Tevékenység
|
Választható szakma (részszakma),
szakképesítés vagy jogszabály
alapján szervezett képzésben szerzett
képesítés önálló tevékenység eseté
|
Nem önálló
tevékenység
a B., D. vagy
E. oszlopban
szereplő
követelmény
nélkül végezhető
|
Korábbi jogszabályban előírt
szakma, szakképesítés, egyéb
képesítés
|
Szakma (részszakma),
szakképesítés, egyéb
képesítés helyett
a szakiránynak
megfelelő más
szakma, szakképesítés
vagy magasabb
szintű szakirányú
végzettség, képesítés
elfogadhatósága
|
10.
|
Cukrászati
készítmények,
sütemények, fagylalt
készítése
|
Édességkészítő
(Csokoládétermék gyártó,
Keksz- és ostyagyártó)
Pék-cukrász
(Süteménykészítő)
Sütő- és cukrászipari
technikus
Cukrász (Cukrászsegéd)
Cukrász szaktechnikus
Diétás cukrász
|
végezhető
|
Édesipari termékgyártó
Mézeskalács-készítő
Pék
Cukrász
|
elfogadható
|
65.
|
Meleg és hideg
ételek, cukrászati
készítmények,
sütemények, fagylalt,
italok kiszolgálása [ide nem értve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazását]
|
Pincér – vendégtéri
szakember (Pincérsegéd)
Vendégtéri szaktechnikus
|
végezhető
|
Pincér
Vendéglátó eladó
Vendéglátás-szervező,
vendéglős
|
elfogadható
|
66.
|
Meleg és hideg ételek,
italok készítése [ide nem értve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek elkészítését]
|
Szakács (Szakácssegéd)
Szakács szaktechnikus
Diétás szakács
Vendégtéri szaktechnikus
|
végezhető
|
Szakács
Vendéglátás-szervező,
vendéglős
|
elfogadható
|
A hivatkozott rendeleti szabályozás az alábbi linken található:
Magyar Közlöny 190. szám