Megjelentek a legutóbb bejelentett védelmi intézkedésekről szóló rendeletek a Magyar Közlönyben.
Az MVI levélben fordult az MTÜ-höz a vendéglátóhelyek NTAK-hoz történő csatlakozásával kapcsolatban. A megkeresésre Könnyid László vezérigazgató-helyettestől érkezett válasz, amelyben arról tájékoztatott bennünket, hogy a regisztrációval kapcsolatban minden információt közzé fognak tenni az info.ntak.hu weboldalon.
Ennek megfelelően szeretnénk Önöket tájékoztatni arról, hogy a hivatkozott internetes felületen megjelentek a vendéglátóhelyek NTAK-ba történő regisztrációjával kapcsolatos alapvető információk. Az alábbi linkre kattintva tudják elérni az információs felületet:
https://info.ntak.hu/vendeglatas
Egyelőre nincs információ az alkalmazandó szoftverrel kapcsolatos követelményekről és a beküldendő adatok köréről, de hamarosan ezekről is tájékoztatást fognak adni ugyanezen felületen, illetve a regisztrált szolgáltatókat elektronikus levélben is értesíteni fogják.
A vendéglátó tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítési követelményeket is tartalmazó új rendeleti szabályozás (34/2021-es ITM rendelet) a korábbihoz képest szigorúbb feltételeket határozott meg egyes tevékenységek végzéséhez, ezért az MVI más szakmai szervezetekkel (VIMOSZ, MSZÉSZ, PGA) közösen levélben fordult Palkovics László miniszter úrhoz. Ennek eredményeképpen az ITM módosította a kifogásolt szabályozást, amelyről tegnap jelent meg a rendeleti módosítás a Magyar Közlönyben.
Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet módosításáról szóló 51/2021. (X. 12.) ITM rendelet alapján a meleg és hideg ételek és italok készítése, valamint a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése tevékenységek esetében nem kell minden munkavállalónak a rendeletben előírt képesítéssel rendelkeznie. Ezekben az esetekben a vállalkozáson belül a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja. Emellett a rendeletben meghatározott képesítési követelmények a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazására és elkészítésére nem vonatkoznak.
A rendelet 1. mellékletében szereplő vendéglátóipari tevékenységek a módosítás után:
|
A |
B |
C |
D |
E |
|
Tevékenység |
Választható szakma (részszakma), szakképesítés vagy jogszabály alapján szervezett képzésben szerzett képesítés önálló tevékenység eseté |
Nem önálló tevékenység a B., D. vagy E. oszlopban szereplő követelmény nélkül végezhető |
Korábbi jogszabályban előírt szakma, szakképesítés, egyéb képesítés |
Szakma (részszakma), szakképesítés, egyéb képesítés helyett a szakiránynak megfelelő más szakma, szakképesítés vagy magasabb szintű szakirányú végzettség, képesítés elfogadhatósága |
10. |
Cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése |
Édességkészítő (Csokoládétermék gyártó, Keksz- és ostyagyártó) Pék-cukrász (Süteménykészítő) Sütő- és cukrászipari technikus Cukrász (Cukrászsegéd) Cukrász szaktechnikus Diétás cukrász |
végezhető |
Édesipari termékgyártó Mézeskalács-készítő Pék Cukrász |
elfogadható |
65. |
Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása [ide nem értve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazását] |
Pincér – vendégtéri szakember (Pincérsegéd) Vendégtéri szaktechnikus |
végezhető |
Pincér Vendéglátó eladó Vendéglátás-szervező, vendéglős |
elfogadható |
66. |
Meleg és hideg ételek, italok készítése [ide nem értve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek elkészítését] |
Szakács (Szakácssegéd) Szakács szaktechnikus Diétás szakács Vendégtéri szaktechnikus |
végezhető |
Szakács Vendéglátás-szervező, vendéglős |
elfogadható |
A hivatkozott rendeleti szabályozás az alábbi linken található:
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete a mai napon - Gundel Károly születésnapján - megtartotta hagyományos Kitüntetési Bizottsági ülését. A szakma idén 8. alkalommal döntött Gundel Károly-díjazott személyéről.
Megjelent a Magyar Közlönyben az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet
A Budapesti Gazdasági Egyetem mesterszakos hallgatója szakdolgozatához kapcsolódó kutatásában arra keresi a választ, hogy a szakácsok, séfek mennyire hasznosítják az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteiket munkájuk során.
Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény 88. § f) pontja hatályon kívül helyezte a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény 70. § (3) bekezdését, amely a jövedéki termékek alkalmi rendezvényen történő értékesítéséhez kapcsolódó bejelentési kötelezettséget szabályozta. A törvényi módosítás eredményeképpen 2021. július 1-jétől a kitelepülést már nem kell bejelenteni! Korábban a vendéglátó vállalkozó (jövedéki kiskereskedő) a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló jogszabály szerinti alkalmi rendezvényen akkor forgalmazhatott sört, csendes és habzóbort, egyéb csendes és habzó erjesztett italt, köztes alkoholterméket és alkoholterméket, ha arról az állami adó- és vámhatóságnak az értékesítés megkezdése előtt legkésőbb 3 munkanappal bejelentést tett.