Magyar Vendéglátók Ipartestülete

Képesítési követelmények módosítása!

A vendéglátó tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítési követelményeket is tartalmazó új rendeleti szabályozás (34/2021-es ITM rendelet) a korábbihoz képest szigorúbb feltételeket határozott meg egyes tevékenységek végzéséhez, ezért az MVI más szakmai szervezetekkel (VIMOSZ, MSZÉSZ, PGA) közösen levélben fordult Palkovics László miniszter úrhoz. Ennek eredményeképpen az ITM módosította a kifogásolt szabályozást, amelyről tegnap jelent meg a rendeleti módosítás a Magyar Közlönyben.
Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet módosításáról szóló 51/2021. (X. 12.) ITM rendelet alapján a meleg és hideg ételek és italok készítése, valamint a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése tevékenységek esetében nem kell minden munkavállalónak a rendeletben előírt képesítéssel rendelkeznie. Ezekben az esetekben a vállalkozáson belül a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja. Emellett a rendeletben meghatározott képesítési követelmények a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazására és elkészítésére nem vonatkoznak.

A rendelet 1. mellékletében szereplő vendéglátóipari tevékenységek a módosítás után:

 

A

B

C

D

E

 

Tevékenység

Választható szakma (részszakma),

szakképesítés vagy jogszabály

alapján szervezett képzésben szerzett

képesítés önálló tevékenység eseté

Nem önálló

tevékenység

a B., D. vagy

E. oszlopban

szereplő

követelmény

nélkül végezhető

Korábbi jogszabályban előírt

szakma, szakképesítés, egyéb

képesítés

Szakma (részszakma),

szakképesítés, egyéb

képesítés helyett

a szakiránynak

megfelelő más

szakma, szakképesítés

vagy magasabb

szintű szakirányú

végzettség, képesítés

elfogadhatósága

10.

Cukrászati

készítmények,

sütemények, fagylalt

készítése

Édességkészítő

(Csokoládétermék gyártó,

Keksz- és ostyagyártó)

Pék-cukrász

(Süteménykészítő)

Sütő- és cukrászipari

technikus

Cukrász (Cukrászsegéd)

Cukrász szaktechnikus

Diétás cukrász

végezhető

Édesipari termékgyártó

Mézeskalács-készítő

Pék

Cukrász

elfogadható

65.

Meleg és hideg

ételek, cukrászati

készítmények,

sütemények, fagylalt,

italok kiszolgálása [ide nem értve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28.  § b) pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazását]

Pincér – vendégtéri

szakember (Pincérsegéd)

Vendégtéri szaktechnikus

végezhető

Pincér

Vendéglátó eladó

Vendéglátás-szervező,

vendéglős

elfogadható

66.

Meleg és hideg ételek,

italok készítése [ide nem értve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28.  § b) pontjában meghatározott büfétermékek elkészítését]

Szakács (Szakácssegéd)

Szakács szaktechnikus

Diétás szakács

Vendégtéri szaktechnikus

végezhető

Szakács

Vendéglátás-szervező,

vendéglős

elfogadható

 

A hivatkozott rendeleti szabályozás az alábbi linken található:

Magyar Közlöny 190. szám

 

Idei Gundel-díjazottak

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete a mai napon - Gundel Károly születésnapján - megtartotta hagyományos Kitüntetési Bizottsági ülését. A szakma idén 8. alkalommal döntött Gundel Károly-díjazott személyéről.

Kérdőív GINOP pályázathoz

Felkérés a kérdőívek és az Excel táblázat kitöltésére

Új rendelet a képesítési követelményekről

Megjelent a Magyar Közlönyben az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet

Kérdőív BGE szakdolgozat

A Budapesti Gazdasági Egyetem mesterszakos hallgatója szakdolgozatához kapcsolódó kutatásában arra keresi a választ, hogy a szakácsok, séfek mennyire hasznosítják az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteiket munkájuk során.

Jogszabályi változás a kitelepüléssel kapcsolatban

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény 88. § f) pontja hatályon kívül helyezte a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény 70. § (3) bekezdését, amely a jövedéki termékek alkalmi rendezvényen történő értékesítéséhez kapcsolódó bejelentési kötelezettséget szabályozta. A törvényi módosítás eredményeképpen 2021. július 1-jétől a kitelepülést már nem kell bejelenteni! Korábban a vendéglátó vállalkozó (jövedéki kiskereskedő) a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló jogszabály szerinti alkalmi rendezvényen akkor forgalmazhatott sört, csendes és habzóbort, egyéb csendes és habzó erjesztett italt, köztes alkoholterméket és alkoholterméket, ha arról az állami adó- és vámhatóságnak az értékesítés megkezdése előtt legkésőbb 3 munkanappal bejelentést tett.

Megjelentek a Magyar Közlönyben az 5,5 millió beoltott elérését követő újabb enyhítéseket tartalmazó rendeleti módosítások

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 365/2021. (VI. 30.) Korm. rendelet alapján a vendéglátóhelyeket érintő szabályok a következők, a hatálybalépés napja: JÚLIUS 3.

MVI éves statisztikai helyzetjelentés a vendéglátásról

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) évente közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. A 2020-as helyzetjelentést a korábbiakhoz hasonlóan Zerényi Károly, az MVI képviselő-testületi tagja (elnöki tanácsadó) állította össze hazai és nemzetközi adatok felhasználásával, kiemelten kezelve a koronavírus-járvány időszakát.

Magyar Vendéglátók Ipartestülete

Magyar Vendéglátók Ipartestülete
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) 1901-ben alakult, amelynek történelmi elődje a Szállodások és Vendéglősök Ipartársulata volt. A szervezet elnöki tisztségét elsőként 1876-tól Gundel János töltötte be.

Elérhetőségeink

FACEBOOK